Naložba v prihodnost

V spodnjem Posavju po novem nimamo več reke Save, ampak jezero. Akumulacijo za novo hidroelektrarno v Brežicah. Projekt je megalomanski, podatka, koliko milijonov je šlo zanj, si niti ne upam poiskati, da me ne bi slučajno pobralo od šoka. Samo materiala, ki ga je bilo treba premakniti, betona vliti in jekla vgraditi, je bilo dovolj, da bi drugo progo do Kopra zgradili že najmanj dvakrat.

Ampak vse skupaj je nujna investicija, ki se bo večkrat povrnila, a ne? Naložba v boljšo prihodnost,  napredek, nadgradnjo elektroenergetskega sistema? Ja, ampak samo en majhen problemček je. Zaradi vpliva HE Brežice ima zdaj nuklearka v povprečju rahlo slabši izkoristek (odvisno od vremena in količine vode). Za malenkost. No, ravno za toliko, da bo od zdaj naprej NEK v povprečju proizvajala toliko manj elektrike, kot je HE Brežice sploh ne proizvede niti v najbolj ugodnih pogojih.

Skratka po dograditvi večstomilijonske investicije v energetiko bomo imeli manj elektrike, kot smo je imeli prej. In nikomur se s tem ne zdi nič narobe.

Advertisements

3 thoughts on “Naložba v prihodnost

  1. Tako, kot črpalna HE Avče. Vse lepo in prav, razen drobni detajli – sesuje verigo soških elektrarn s tem ko črpa ali spušča vodo v/iz Soče.
    Jah, takle mamo.
    Aja še to – koliko manj pa je to?

  2. No, v resnici sem bolj na pamet napisal, dejansko bomo pa čez čas videli, kakšne bodo cifre v praksi. Ampak tako čez palec, če delajo hladilni stolpi takrat, ko dejansko ne bi bilo treba, je to približno 10-15MW manj. Vse HE na Savi dajejo v povprečju po manj kot 10MW, samo v idealnih pogojih (ki so recimo par dni na leto) pa med 30 in 40MW.

Povej, kaj te muči

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s