Krog čez Raduljsko gričevje

Začelo se je v redu. Sicer je bilo malenkost hladno (4° zjutraj), ampak sonce je obetalo, da bo do poldneva lepo ogrelo ozračje. Ravno prav za en fajn kolesarski treking.

Plan je bil najprej nekaj kilometrov po okoliških gričkih tja nekam proti Raki, mogoče proti Škocjanu, potem pa obrat v levo in še enkrat levo in po ravnem do sosedov. Da pogledam za kakšen vogal, kjer se še nisem vozil, in da se nabere kakšen kilometer več kot ponavadi, ko pičim kar najbolj ravno in direktno traso.

Prvi del sem vzel skrajno nedeljsko. Počasi, kot se le da, ampak do Rake se cesta ravno toliko dvigne, da je treba zašvicat. V takih situacijah nikoli ne vem, kako naj se oblečem. Po eni strani je bilo sonce tako močno, da bi že rabil kakšno kremo, po drugi strani je bilo pa tako mrzlo, sploh v senci, da bi se najraje obrnil in čim prej na toplo domov.

Če bi bil pameten, bi že takrat zavil levo v dolino, ampak sem, ne vem, zakaj, nadaljeval v smeri proti Bučki. Res lepi kraji, fotka ne pokaže prave slike:

Na kržišču z glavno cesto, ki povezuje Sevnico in Škocjan, je bil še en odcep, kjer je na tabli pisalo Štrit. Slišal sem že za Štritovsko jezero, pa sem šel pogledat. Luknja v zemlji, napolnjena z vodo, kjer lahko loviš ribe. Lepo.

Tako sem šel pravzaprav po daljši poti v Škocjan, vmes pa sem našel še en v nulo spedenan bajer s klopcami in vso možno piknik infrastrukturo. Ne vem, kako se reče, na zemljevidu ni označeno in nikogar ni bilo tam.

Škocjan je malo večja vas in malo manjša občina, vzorno urejena, ljudje so strašno pobožni, še najbolj zanimiva stvar v njej je pa štorklja:

V tej točki mi je bilo že jasno, da z originalnim planom ne bo nič. Kljub vozakanju v nedeljskem tempu in pavziranju na vsakem drugem ovinku je bilo očitno, da enostavno nimam kondicije za bicikliranje več kot nekaj deset kilometrov v kosu, pa še to samo, če je kolikor toliko ravno.

Namesto levo, sem raje zavil v desno, češ da ko enkrat prilezem čez hrib do Mokronoga, gre do doma itak samo še bolj ali manj navzdol. Pa še nikoli prej se nisem vozil po teh cestah, da bo malo bolj pestro. Skratka čez tisti hribček sem pririnil in evo ga Mokronog:

Do takrat se je že skoraj popolnoma pooblačilo in če je bilo prej samo hladno, je zdaj postalo naravnost ledeno. Mrzel veter je pihal itak že cel dan. Za spust v Mokronog sem oblekel vse, kar sem imel, pa se spet slekel (do Tržišča je še en hrib), še enkrat oblekel vse, na polno zašvical in se na koncu še enkrat preoblekel. Hvalabogu za avtobusne postaje.

Ni mi jasno, kako razni profesionalni rekreativci, ki jih mrgoli po cestah, to zmorejo. Oblečeni v tiste tanke, oprijete majčke in pajkice in jih v takem vremenu nič ne zebe?!? Kakorkoli že, ob reki Mirni se potem cesta res tako lepo narahlo spušča, da bi verjetno še jaz lahko držal spodobno hitrost, če ne bi bil takrat že čisto pečen.

Pa še vode mi je zmanjkalo in jedel sem samo nekaj malega za zajtrk, tako da sem bil do Boštanja že kar konkretno švoh. Slabo planiranje pač. No, v Sevnici so mi dali za jesti in za piti in potem je bilo itak samo še rutinskih 20km do konca kroga. Vseeno, do doma sem se komaj še privlekel.

Zemljevid je pokazal dobrih 80km, kar se ne sliši veliko, ampak za mene je v trenutni situaciji to očitno blizu zgornje meje. Potreboval sem nekaj čez 4 ure (povprečna hitrost krepko pod 20km/h), s tem, da sem vmes še dve uri stal. Višinske metre je nemogoče oceniti, ker je šlo po hribih nonstop malo gor malo dol, kakega posebnega vzpona pa ni bilo (najvišja točka pod 350m). Strava je sicer naračunala točno 1.072m, ampak mislim, da je bilo v resnici nekaj manj.

Advertisements

Povej, kaj te muči

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s