Zenit EM

Ko je umrl župnik na Zdolah, se je napol obubožana celjska škofija odločila, da ne bo imenovala njegovega naslednika in da zdolske župnije praktično ne bo več, razen na papirju. Njegovo delo je prevzel videmski župnik, kuharico so verjetno premestili, hišo pa prodali občini ali državi za rušenje in razširitev ceste, kateri je bila do zdaj napoti.

Kar je bilo vrednega, so najverjetneje še pravi čas odnesli, nekaj osebnih predmetov pa so s podstrešja rešili Franci in kompanija, ko so se spravili k podiranju bajte. Župnik je bil svoj čas zgleda tudi fotograf ali pa mogoče zbiralec. V njegovi zbirki raznorazne krame je bil namreč tudi tale ruski fotoaparat.NEX6_0002_8948Ime mu je Zenit EM, posebna olimpijska izdaja ob igrah v Moskvi z olimpijskimi krogi. Iz serijske številke sklepam, da je letnik 1978. Težek je, velik in diši po ruski železnini. EM je menda (tako pravijo interneti) zadnji, najnaprednejši Zenitov model, ki je še popolnoma mehanski in za delovanje ne potrebuje ničesar. Še svetlomer je selenov in ne rabi baterije.NEX6_0002_8949Ko rečem najnaprednejši, je to relativen pojem. Iskalo je sicer veliko, vendar medlica razen krogca s komaj vidnim rastrom na sredini nima nobenih drugih pomagal. Časov je samo pet od 1/30s do 1/500s (in B). Sinhronizacija s flešem je samo na 1/30s. Navijanje, napenjanje, previjanje, vse to je seveda na roke. Svetlomer, kot rečeno, je selenov, nastaviš in odčitaš meritev na vrhu aparata, ničesar ni v iskalu in nič ni povezano z objektivom ali da bi celo bila kaka avtomatika. Ne, vse ročno, tako kot mora biti.NEX6_0002_8951Zraven je standardni objektiv Helios 44M (58mm/2.0), ki kotira sicer za pol klase višje kot navadni in verjetno bolj pogosti Industar 50mm/3.5, vseeno pa ni nek presežek. Po slikah, ki jih dela, se mi zdi skoraj identičen kot starejši Helios 44-2, samo da je v primerjavi z njim po velikosti in teži nepotrebno traktorski (dvakrat večji). No ja, ima mehanizem za A način, zaradi tega mogoče razlika v velikost.NEX6_0002_8950Je pa celotna zadeva skoraj neuničljiva. Aparat je lep (itak je bil večino časa spravljen v usnjeno torbico) in kot kaže, vse deluje, vključno s svetlomerom. Edino objektiv sem moral malo podmazati, ker ta stara ruska mast očitno ni bila narejena za to, da bi trajala. Kakorkoli že, aparat je zdaj na bolhi, če ga bi kdo hotel imeti, do takrat bo pa pri meni.NEX6_0002_8953

Objektiv sem že preizkusil na digitalu, enkrat bom pa mogoče spustil še kak film skozi aparat. Ampak to je že vprašanje, če se mi bo dalo.

Advertisements

Povej, kaj te muči

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s