Primotar 180mm/3.5

Polno ime, kot piše na njem, je Meyer-Optik Görlitz Primotar 180mm/3.5. Našel sem ga slučajno na bolhi, ko sem iskal 135ko. Cena je limitirala proti nič, pa sem ga vzel.

Na internetih nisem našel veliko, kar pa sem, pa ni bilo navdušujoče. Objektiv naj ne bi bil posebej dober, pravzaprav komaj uporaben. Niti ene res pozitivne ocene nisem prebral. Ta, ki je bil na bolhi, je imel pa še zaslonko poškodovano, češ da se ne zapira lepo.

Ko je prišel, sem bil šokiran. Zaslonko sem popravil v desetih minutah, slike pa dela odlične, skoraj kot kak moderen objektiv in ne nekaj iz petdesetih let prejšnjega stoletja. Edina slabost je, da je bil očitno v originalu narejen za srednji format in potem prilagojen za malega tako, da so ga zadaj ustrezno podaljšali in dali gor M42 navoj. Očitno je to zato, ker je objektiv strahotno velik in težak. Čez eno kilo tehta!

To je tudi razlog, da še do zdaj ni šel na teren, ampak je naredil samo dva testna posnetka. Druga slabost je še minimalna razdalja ostrenja, ki je dva metra dvajset. Za portrete ni problem, za bližnje posnetke česa manjšega bo pa treba uporabit obročke.

Advertisements

Povej, kaj te muči

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s