Kako prišparat 300€ (ali več)

Že pred skoraj enim letom sem pisal, da se indukcijska kuhalna plošča (Zanussi ZKT 631) nekaj čudno obnaša. Ko jo zalaufaš, začne piskat kot zmešana in lučke utripajo “error E6”. Potem jo izklopiš, počakaš par sekund, probaš še enkrat in čudežno dela, kot da ni nikoli bilo nič narobe. Včasih sicer ni sploh nobenega problema, včasih je pa treba poizkusit trikrat, štirikrat zaporedoma, ampak v vsakem primeru na koncu dela. Vseeno  je to živce parajoče, sploh zgodaj zjutraj, ko bi si na hitro nekaj skuhal ali pogrel in ravno zgodaj zjutraj je največja verjetnost, da bo zajebavala.

No, izkazalo se je, da je očitno nekaj s temperaturo, ker po koncu zime, ko so se problemi prvič pojavili, potem celo poletje praktično ni bilo več težav, ko se je jeseni temperatura v stanovanju spet spustila za tistih nekaj stopinj, pa so se znova pojavile. Klical sem pooblaščenega serviserja, menda težave poznajo, popravilo pa da pride okoli 300€. Menjajo celotno elektroniko, kaj bolj finega pa ne znajo. Da se skoraj ne splača in da bi bilo bolje kar novo ploščo kupit. Bil sem vljuden in se lepo zahvalil, mislil sem si pa seveda svoje. Papki eni.

Glede na to, da problem ni bil ravno kardinalne narave, sem vse skupaj pustil do nadaljnjega, ko je pa Jure zelo podobno situacijo rešil na skrajno enostaven način, in ker je bilo očitno, da se samo od sebe ne bo popravilo, ampak da bo kvečjemu samo še slabše, sem se le lotil zadeve. Ploščo sem odprl in težava je bila takoj jasna: dva napihnjena elektrolitska kondenzatorja. Elektrolitski kondenzatorji pač to delajo in imam občutek, da jih proizvajalci elektronike zanalašč rinejo v svoje produkte, čeprav obstajajo kvalitetnejše rešitve, ki niso praktično nič dražje, ker vedo, da bodo po nekaj letih grantirano crknili in bodo na ta račun od nevednega folka seveda spet pocuzali par sto evrov.

Hvalabogu ima Conrad v katalogu kondenzatorje s točno istimi specifikacijami (470uF, 25V, 105°C). V Efektu sem naročil štiri komade (dva za rezervo oziroma za naslednjič), prišli so prej kot v enem tednu, po kake pol ure dela s spajkalnikom (hvala, Damjan!) pa plošča dela kot nova.

NEX6_0001_9785
Novi kondenzatorji, 39 centov po komadu, dva sta ostala še za rezervo.
NEX6_0001_9787
Staro stanje: dva napihnjena kondenzatorja.
NEX6_0001_9788
Še z druge strani.
NEX6_0001_9789
Pokvarjena kondenzatorja je treba spravit dol.
NEX6_0001_9791
Evo ga, prvi.
NEX6_0001_9792
In novega gor.
NEX6_0001_9793
Odcvikaš, kar je viška, in to je to, problem rešen.

Cena popravila: 0.78€! 😀

Advertisements

2 thoughts on “Kako prišparat 300€ (ali več)

Povej, kaj te muči

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s