198/365 – Koruza

17.8.2013 - Koruza
Sony NEX-5, CZJ Flektogon 35mm/2.8 pri f/5.6, 1/1250s, ISO200

Nečesa ne razumem. Od kje ljudem ideja, da leto za letom sejejo koruzo na zemljo, na kateri koruza ne uspeva? Potem pa jokajo, da imajo 80% škode in podobno. Vsako leto isto.

Advertisements

6 thoughts on “198/365 – Koruza

  1. čisto enostavno – vržeš seme v zemljo, poškropiš s kakim špricem, da jo zel ne preraste in še kak žakelj umetnega gnoja preko. danes ko za vsako operacijo obstaja stroj, je to pa ur dela. noben od teh t. i. kmetov pa zgleda ne gleda/posluša/bere več kmetijskih oddaj/nasvetov, kjer strokovnjaki že par let govorijo, naj kaj drugega vržejo v zemljo, ne pa samo to je*no koruzo. ne vem, zakaj jo sploh rabijo toliko. za živino fujtrat je tudi detelja pa ječmen v redu. oz. bi tile lumeni s polja lahko šli selirat, ko so videli, da je hudič prišel po svoje.
    sicer je pa najlažje jamrat – spomladi, ko je dež, poleti, ko ni dežja itd.

  2. @urshka – koruze zraste veliko več, kot trave na enem hektarju. In za shranjevat je tudi lažje – vržeš v silos ali ta bele vreče in je. Ni jebe s sušenjem obračanjem, čakanjem na lep vreme ipd (letos je sodelove skoraj mesec in pol čakal na lepo vreme, da je lahko pokosil). Pol pa krave jedo tisto gnilo koruzo in dajejo kislo mleko in kislo meso. Ljedem je pa važno samo to, da je čim ceneje in to kupujejo.

    Če pa slučajno ne rata pa država (beri mi) primakne denar. In koruza sfalira in poslikaš in je to to. Travnik pa ne sfalira, samo trave je manj in potem ne dobiš nič.

  3. Če bi bilo po moje, bi prepovedal sejati koruzo na mestu, kjer je vsakemu idiotu jasno, da če ni veliko dežja, ne bo nič zraslo. Recimo tu pri nas, kjer so prodanti nanosi Save in Krke, čez pa meter peščene zemlje, je skoraj vsako leto isto. Cel ocean presušene koruze polovične velikosti, gor pa skoraj nič. Če se pa premakneš samo kak kilometer proti hribu, je pa vse bujno in zeleno. Na ravnini uspeva samo pšenica, ječmen in kar je še takih zadev, to je še meni jasno, pa nimam blage veze o kmetijstvu. Aja, pa od tiste posušene koruze res ni čisto nič, tudi za krmo to ni.

  4. Ne ni folk prebutast. Država je, da tole sploh podpira. Ministrstvo bi moglo rečt, da ne da odškodnine, pol bi kmetje hitro obrnili ploščo. Vsi samo gledajo kako bodo najlažje in čimhitreje obogateli. Posadiš koruzo in čakaš. Če ti zrase jo imaš za krmo, če ne pa odškodnino dobiš.
    Bi se mogl mal učit pri severnih sosedih ne pri južnih.

Povej, kaj te muči

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s