148/365 – Friderik

28.6.2013 - Friderik
Sony NEX-5, Minolta MD Rokkor 50mm/1.4 pri f/8, 1/320s, ISO200

Do pred nekaj let sploh nisem vedel, da je tudi Krško nekoč imelo svoj grad. Izkaže se, da ga je imelo, ampak je bil bolj nepomembne sorte in je bil že davno prepuščen propadu. Nekakšna vojaška utrdbica na vrhu skale z dobrim pogledom na dolino spodaj. Pomemben atribut v časih, ko so na vsake toliko Turki harali po deželi.

Menda je bil grad že v Valvasorjevih časih ruševina, kasneje so po moje veliko materiala znosili dol in ga uporabili za gradnjo hiš, lokacijo pa je sčasoma popolnoma prerasla hosta, tako da se zdaj samo še z veliko domišljije komajda lahko nasluti, kje so nekdaj morali biti grajski zidovi. Še najbolje se vidijo ostanki nečesa, kar je moral biti nekakšen stolp. Vse skupaj je videti nekako tako, kot verjetno zgledajo tiste majevske ruševine v Srednji Ameriki, ki jih je počasi pojedla džungla.

Zdaj na “grad” vodi lepa potka s klopcami in tablo in vsem. Fino za kratek sprehod. Na tabli piše, da se zadeva imenuje “pot na grad Friderika Celjskega”. Očitno je bil to eden od lastnikov, mogoče zadnji. Na današnji fotografiji je razgled, ki ga je Friderik imel s svoje utrdbe, ko je oprezal za napadalci z juga, ki bi želeli napasti njegovo ozemlje. Kaj dosti več pa tam tako ali tako ni za videti.

Advertisements

Povej, kaj te muči

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s