124/365 – Bankomat

4.6.2013 - Bankomat
Sony NEX-5, Exakta MC 24mm/2.8 pri f/4, 1/400s, ISO800

Ta kriza mi ni čisto jasna. Ne razumem, kako lahko ljudje nimajo dela, kako so lahko nekateri lačni. A gre polovici sveta tako slabo zaradi ne vem kakšnega zaporedja nesrečnih dogodkov, naravnih nesreč ali kakih drugih objektivnih okoliščin? A nam je koloradski hrošč pojedel ves krompir? Se je vsa koruza posušila? Je zelenjavo stolkla toča? So pocrkali vsi prašiči? Je zmanjkalo nafte? Premoga? Ne da se mi iskat statističnih podatkov, ampak sumim, da ni nič od tega. Vsaj za elektriko vem, da jo naredimo še vedno toliko kot pred petimi leti. Se mi zdi, da je ves problem samo v distribuciji. V sistemu. In je samo še vprašanje časa, kdaj bo raja to pogruntala. In kdaj bo pogruntala, da lahko to spremeni.

Nam bankomat zaenkrat še vedno veselo pljuva modre papirčke, ampak si ne predstavljam, kaj bi bilo, če bi naenkrat nehal. Mogoče je pa to razlog, da se že toliko let nič konkretnega ne spremeni. Vsi upajo, da bo šlo mimo njih, da bo slej kot prej samo od sebe minilo in da se bodo težave krize dotaknile samo nekih drugih ljudi, ki jih vidiš kvečjemu na televiziji. Ampak pomalem jih je vedno več in po moje ne bomo niti opazili, da bomo v enem trenutku vsi v zosu. Takrat pa vprašanje, če ne bo že prepozno za kako pametno rešitev.  In ko zmanjka pametnih idej, ostanejo samo še… nespametne.

Advertisements

One thought on “124/365 – Bankomat

  1. Zadnji vikend sem se malo pogovarjal s kmeti. In s tem kaj bo ko bo Hrvaška v EU.

    Končna ugotovitev je, da nas je zjebala Evropa. Samo poglej Ormoško tovarno sladkorja. Bila je ravno obnovljena, ganc nova mašinerija, nova avtomatika (by Siemens) in ti jo zaprejo, kao da ni profitabilna in da je cukra v EU preveč. EU nas nekaj časa zasipa s skoraj zastonj cukrom, ko pa zapremo štacuno oz. fabrko se zgodba obrne. Cukr se podraži in sedaj kmetje samo nejeverno gledajo in računajo kakšne dobičke bi jim pridelava sladkorne pese prinesla pri teh cenah sladkorja.

    Podobna zgodba je s prašičerejo. Svinj se v SLO ne redi več. Se kao ne splača. Seveda, če je belgijska svinja pol cenejša. O kvaliteti ne bi. Samo ljudi zanima samo cena. Ko bo vse crknilo bodo tudi te dampinške svinje postale drage, tako kot sladkor …

    Aja, Hrvaška je bila za povod zato, ker oni se preskrbujejo sami. Zaenkrat. Sedaj gredo v EU in bomo lahko gledali, kako bo v trgovinah za kupit belgijska svinja. Sedaj imaš namreč izključno njihovo….

Povej, kaj te muči

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s