Zenit-E

Olimpijska izdaja. Letnik verjetno okoli 1979, vsaj po serijski številki sodeč.

S tem aparatom se je v bistvu začelo. Pred leti sem ga dobil od tasta in skupaj s fotrovim FEDom sta bila to moja prva filmska fotoaparata. Z njim sem premalo fotkal, v bistvu, če se ne motim, samo dva filma, kar je res škoda. Svojčas sem menda nekaj fotk celo objavil, samega aparata pa nisem poslikal in opisal. Evo, popravljam za nazaj.

Zenit-E, zgornja stran
Zenit-E, zgornja stran

Zenit je bil v tistih časih v očeh lastnikov Smen in podobnih škatlic vrhunski stroj, ki si ga je vsak lahko samo želel in malokdo privoščil. Tast je zanj menda dal celo mesečno plačo ali nekaj takega. Objektivno gledano pa je to bil in še vedno je bolj kot ne zanič kos starega železa.

Kot prvo je grd in neroden. Pride skupaj z usnjeno torbico, ki je enako grda in je nisem niti poslikal. Poleg tega je moj primerek tudi precej umazan in zdrgnjen, kar pa je v bistvu dober znak. Pomeni, da je bil aparat v uporabi, se pravi, da niti ni tako zelo zanič.

Zenit-E, od zadaj
Zenit-E, od zadaj

Zenit-E je zelo osnoven aparat. Po zasnovi je SLR z M42 navojem za objektive, ima čase od 1/30s do 1/500s in B, primitiven svetlomer, ki ni z ničemer povezan in to je to. Sinhronizacija s flešom je pri času 1/30s, kar je precej švoh. Iskalo je sicer dokaj veliko in svetlo, ampak medlica je navadna mat brez kakršnihkoli pripomočkov za fokusiranje in kadriranje. Fokusiranje je problematično in redkokdaj uspešno, sploh z objektivom, ki ima največjo blendo f/3.5. Svetlomer ne vem, če dela. Nekaj se premika, ampak se nisem toliko poglobil, da bi ugotovil, če kaže prav ali ne. Poleg tega je kolešček, na katerem nastavljaš ISO filma in izbrano zaslonko, tako zguljen, da se skoraj ne vidi več številk, tako da se svetlomera praktično niti ne da več uporabljati. Dobra stran pa je, da ne rabi baterij.

Zenit-E, od spredaj
Zenit-E, od spredaj

Aparat ima še samoprožilec, ki mislim, da celo dela in nastavek za fleš, ki se poveže prek PC kabla. Mimogrede, imam tudi fleš, ki tudi dela. Mogoče o njem kdaj drugič. Enako velja za objektiv, ki je bil originalno na aparatu. Industar-50-2 50mm/3.5. Najbolj smešen mali objektivček, kar sem jih kdaj videl. Ampak fotke pa naredi dobre!

Kot rečeno, takrat pred davnimi časi, zdaj bo kmalu že štiri leta, sem z njim poslikal en film, če se ne motim, je bil to Fuji Superia 200, kasneje tisto leto enkrat na morju pa še enega. Prvi film so mi poskenirali v labu, kjer so ga razvili. Resolucija je sicer švoh, pa močno so ga ostrili, ampak načeloma so fotke kar všečne. Drugi film sem skeniral sam z domačim poceni skenerjem. Kvaliteta je posledično grozna.

Zenit-E, odprt
Zenit-E, odprt

V galeriji so fotke aparata in nekaj fotk s tistih dveh filmov. Vprašanje, kdaj bom poslikal naslednjega, če sploh.

Advertisements

2 thoughts on “Zenit-E

Povej, kaj te muči

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s