Minolta MC Tele Rokkor 200mm/3.5

Še en objektiv, za katerega je malo čudno, da se znajde v katerikoli fotografski torbi. Pravzaprav v današnjih časih človek zanj težko najde dobro opravičilo, zakaj sploh obstaja. Mogoče je bil v svojih časih celo dokaj popularna izbira, navsezadnje so 200mm že kar lepi milimetri, zaslonka pa ni ravno f/2.8, tako da tudi tako zelo drag verjetno ni mogel biti. Ampak to je bilo pred tremi, štirimi desetletji, zdaj so pa drugi časi.

Na internetu ne najdem praktično ničesar o njem, samo nekaj skopih informacij o njegovih bližnjih sorodnikih, predhodnikih in naslednikih, konkretno o tem modelu pa nič. Na njem piše Minolta MC Tele Rokkor 200mm f/3.5. Se pravi, da ni MD, čeprav obroč za ostrenje je takšne oblike, kot pri malo novejših Minoltinih MD objektivih in ne tak kot pri tistih starejših, tako da po tem sklepam, da je bil narejen nekje v začetku ali sredi sedemdesetih, mogoče celo proti koncu sedemdesetih.

NEX5_0002_2036
Škoda, da nisem dal zraven še aparata za primerjavo. NEX zgleda smešno miniaturen poleg takega objektiva.

Zakaj ta objektiv nima smisla? Ker je velik, težek, nima avtofokusa in optika ni ravno vrhunska. Dandanes vsak poceni telezum dela podobno dobre (ali slabe) fotke, pa še vso avtomatiko dobiš zraven, mogoče celo stabilizacijo. Pravzaprav sem šel iz firbca delat primerjavo z edinim drugim objektivom v moji omari, ki tudi pokrije 200mm, to je Minolta AF 100-300mm f/4.5-5.6. Star, poceni in izjemno švoh telezum objektiv. Primerjal sem samo pri odprti zaslonki, enega pri f/3.5, drugega pri približno f/5.6, kolikor ima zum pri 200mm ((točne številke ne vem)). Izkazalo se je, da je zum v centru kadra celo ostrejši! Fiksni ima sicer prednost ene blende in še malo ((kar pa se pri bližnjih posnetki zelo pozna)), pa ostrino drži enakomerno od vogala do vogala ((zum v vogalih postane zelo neoster, in to na crop aparatu)), pa manj je aberacije, to je pa bolj kot ne vse.

Aja, še ena prednost je: cena. Ne glede na to, kako poceni so tisti osnovni tele zumi, ceneje od takele rabljene starine ne gre. Jaz sem svojega dobil za vsega 17 evrov! Za ta denar se familija še najest ne more pošteno. Pa ni nič narobe z njim. Pravzaprav zgleda popolnoma kot nov. Očitno tudi prejšnji lastnik ((ali več njih)) ni vedel točno, kaj bi z njim, pa je ga je držal večino časa pospravljenega v omari.

NEX5_0002_2038
Minolta MC Tele Rokkor 200mm/3.5

V bistvu tudi jaz nimam ideje, kaj naj pravzaprav z njim počnem. Rabil sem ga točno enkrat, pa še takrat nisem dobil dobre fotke, ker je bila svetloba zanič. Da bi ga kar tako nosil okoli, ne pride v poštev, ker ima skoraj kilo in ga komaj spravim v torbo. Kakšne posebne naloge, ki bi ji bil najbolj kos prav on in ne kateri drug objektiv, se pa pri najboljši volji ne spomnim.

Minimalna razdalja ostrenja znaša dva metra in pol, kar je smešno veliko. Vsak normalen tele zum ostri na meter ali meter in pol. Za slikanje bližnjih predmetov ta objektiv originalno očitno ni bil namenjen, za portrete tudi ni, ker perspektiva vse preveč splošči, za slikanje živali v naravi pa spet ne, ker je 200mm v večini primerov enostavno premalo, tudi na APS-C cropu. Mogoče bi se ga dalo uporabiti za kak šport, kjer nisi predaleč, pa spet ne tako zelo blizu. Tam, kjer je 200mm ravno prav. Ampak za kaj takega pa že skoraj nujno rabiš avtofokus.

Skratka objektiva nimam za kaj uporabljat. Vseeno sem zadnjič šel na en sprehod z njim, toliko, da ga vsaj zares sprobam, če ga že imam. Rezultati so naslednji: ostrina je relativno švoh, pri ostrenju na daleč še bolj kot na blizu ((kar mi je čudno, mogoče je pa vseeno kaj narobe z mojim primerkom)), na vire svetlobe znotraj kadra je objektiv popolnoma neodporen, aberacije ((vijolični robovi na meji kontrastnih ploskev)) je dokaj malo,  se pa zelo pozna tista napaka, ko se pobarvajo robovi v neostrini ((vijolično pred in zeleno za ravnino fokusa)). Objektiv nujno rabi stativ, in to dovolj močnega ((mojega starega poceni plastik fantastika je zlomil, tako je težek!)), razen na močnem soncu. V tem se krepko vidi prednost novih, stabiliziranih objektivov.

Mehansko je pa super. Sicer je res precej težek, ampak obroč za fokusiranje je zelo širok in teče izjemno gladko in je tako pozicioniran, da ko objektiv podpreš z levo roko, lahko lepo fokusiraš z enim prstom. Zaslonka se nastavlja po korakih od f/3.5 do f/22 z nekaj vmesnimi stopnjami med “okroglimi” vrednostmi. Samo med f/3.5 in f/5.6 ni nobene vmesne postaje, kar je malo čudno, ker je to kar precejšen skok. Zaslonka ni nič posebnega, sestavljena iz šestih lamel z ravnimi robovi, kar bi se moralo negativno poznati na neostrini pri rahlo zaprti blendi, ampak tega nisem preverjal. Pri odprti blendi dobiš ozadje popolnoma zamegljeno, sploh če fokusiraš na blizu in je razdalja do ozadja dovolj velika.

Kot rečeno, nimam pojma, za kaj točno bi ta objektiv rabil in prepričan sem, da ga na testnem sprehodu nisem uporabljal tako, kot je bilo mišljeno. Vseeno, tole sem prinesel domov:

Drevje, s katerega visijo neka jajca. Zadaj je njiva koruze, ampak se ne vidi, ker ta objektiv iz ozadja naredi eno samo gladko površino. Fajn.
Potem ko pol ure nisem dobil ideje, kaj slikati, sem se ustavil sredi hoste in naredil random škljoc. Če bi se tam nekje slučajno našel kak medved, bi objektiv izpolnil svoj smisel. Mislim.
NEX5_0002_1968
Še vedno brez ideje (in brez medveda) sem se odločil slikat gobe. Minimalna razdalja ostrenja je omejujoč faktor. Objekt mora biti velik vsaj 20-30cm, da približno zapolni kader.
NEX5_0002_1972
Ker potem tudi gob ni bilo več, sem se vrgel na rože. Ne morem se odločit, če mi je neostrina všeč ali ne. Vsekakor je zanimiva. Je pa tale rožica rastla sredi praproti in drugega šavja. Že par centimetrov izven fokusa tale objektiv kar konkretno zamegli.
Tale je pa direkt na soncu in z malo bolj oddaljenim ozadjem. Mimogrede, z NEX-om se skoraj ne da slikati v portretnem načinu, ker se LCD ekranček obrača samo po eni osi.
NEX5_0002_2002
Teh kvazi metuljčkov je letos nenormalno veliko. Tule so imeli ornk fešto, na kupu jih je bilo na desetine, če ne na stotine. Toliko, da so lezli en čez drugega!
Brezvezna fotka kostanja, da zapolni kvoto.
Še brezvezna fotka hrasta.
NEX5_0002_2013
Ti “metuljčki” so res vsepovsod.
NEX5_0002_2025
Še neke rumene hostne rožice in smo končali za danes.

Do nadaljnjega gre objektiv nazaj v omaro. Vsaj dokler ne dobim novega stativa!

Advertisements

2 thoughts on “Minolta MC Tele Rokkor 200mm/3.5

Povej, kaj te muči

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s